Tallkrogen

Allt om Tallkrogen

Taklyft på småstugorna i Tallkrogen

Posted on | juni 26, 2015 | 1 Comment

Detta är troligtvis första gången man bygger ut en Tallkrogsvilla på höjden. En gammal detaljplan från 1944 ger möjlighet till att göra taklyft på småhusen i området.

Taklyft i Tallkrogen

För området gäller detaljplan Pl 2925 från 1944. I denna framgår att bostadshuset får uppföras med högst två våningar och till en höjd av högst 7,5 m. En i detaljplan given byggrätt, kan inte lagligen begränsas eller undanröjas annat än genom ändring eller upphävande av gällande detaljplan. Någon sådan ändring av detaljplanen har stadsbyggnadsnämnden inte gjort, inte heller har detaljplanen upphävts. En kommun får inte lagligen begränsa en i detaljplan given byggrätt genom antagande av riktlinjer för påbyggnad i småstugeområden. Inte heller får en kommun genom bevarandebestämmelser eller allmänna hänvisningar till kulturhistoriska värden begränsa eller undanröja en i detaljplan medgiven byggrätt.

Comments

One Response to “Taklyft på småstugorna i Tallkrogen”

 1. Jörgen
  juni 26th, 2015 @ 6:02 f m

  Bara så att inte folk blir besvikna. När jag var på stadsbyggnadskontoret för ca ett år sedan fick jag titta på en karta som visade att vissa områden/kluster i Tallkrogen får bygga på en våning. Enligt bygglovshandläggaren var det ibland skillnad mellan olika sidor på en gata.

Leave a Reply

 • stockholm2_positiv
  Tallkrogen är Stockholms hetaste bostadsområde, främst beroende på närheten till city med bra kommunikationer, barnvänligt med grönområden mm. FamiljeBostäder är den största hyresvärden med omkring 800 lägenheter som byggdes i början av 50-talet. Tallkrogens hyresbestånd är främst trevåningshus som är omgivna mycket grönska och ligger nära en mängd strövområden.

  En stor del av bebyggelsen består av småhus, här finns ungefär 1000 st. Det finns ca 10 olika hustyper, alla är ritade av arkitekten Edvin Engström. 2014 påbörjades även bygget av studentbostäder i Tallk
  Stadsdelens centrum ligger kring Tallkrogsplan. Här finns bl a en ICA-affär, katt och hundbutik , pizzeria, kiosk vid tunnelbanan samt en italiensk restaurang.

 • Studentbostäder i Tallkrogen

  Byggen i Tallkrogen
 • Tallkrogen förr i tiden

  Gamla bilder
 • Nyheter