Tallkrogen

Allt om Tallkrogen

Den omdiskuterade mobilmasten i Tallkrogen

Posted on | september 2, 2013 | 3 Comments

Nackdelar för Tallkrogen:

 • Tallkrogen behöver riktig fiberuppkoppling nu, inte ”låtsasbredband” med 4G från en mast.
 • Kapaciteten inte räcker för en normalfamilj.
 • Ingen operatör har fri trafik i 4G nätet. Ofta en begränsning på 50-200 GB per månad. 4G har aldrig fri surf.
 • En stor oro för strålning, ingen vet hur farligt det är.
 • Värdet på bostäder nära masten kommer att sjunka. Nära till dagis, skola och mobilmast låter väl lockande;)

Tvärtemot Tallkrogenbornas folkvilja föreslår nu tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret att masten får byggas. 
Nu är det upp till politikerna att på mötet Stadsbyggnadsnämnden har den 19:e oktober förhindra att demokratin sätts ur spel vilket är fallet om kommersiella mobilföretag får större inflytande över boendemiljön än de boende själva.

Mitt under semestertider då de flesta Tallkrogsbor hade rest iväg smög mobilteleoperatörerna in ett bygglovsärende på en mobilmast i den fina skogen väster om Tallkrogen , (ärende 2013-08839). Sökande är Umts Nät AB

Majoriteten, ett 100-tal familjer, av de som trots semester hade möjlighet att informera sig protesterade mot mastbygget och den hälsovådliga microvågsstrålningen.

 

Bakgrund

Mobiltäckningen i Tallkrogen  är i dagsläget god för mobilsamtal.  Mobiloperatörerna vill dock få kunderna att överföra data via mobilmaster istället för det ofarliga snabba och tillförlitliga sättet via ledning av koppar eller fiber som samtliga hushåll redan har tillgång till. Detta betyder att ingen utbyggnad av fibernätet kommer att ske i den del av Tallkrogen som saknar fibernät.

När stora mängder data ska överföras via mobilnätet krävs mycket starka sändare tätt placerade eftersom de olika sändarna vill överrösta varandra. Detta gör att microvågsnivån i bostadsområdet kommer att stiga från hög till skyhög.

En 30 m hög mobilmast med microvågssändare från samtliga teleoperatörer planeras i skogen vid Herrhagsvägen 94 (i närheten av rondellen). Med denna placering kommer skola,  förskola  och boende i hela Tallkrogen och Gubbängen att få mycket höga stråldoser av den hälsovådliga komplexa 4 G strålningen.

WHO klassar microvågsstrålning som cancerframkallande i samma kategori som bly och DDT.

Europarådets resolution 1815 uppmanar medlemsländerna att : ” vidtaga alla rimliga åtgärder för att minska exponering för microvågor i synnerhet exponering när det gäller barn och ungdomar som förefaller att ha störst risk att utveckla hjärntumörer”.

Experterna i The BioInitiative Working Group från 10 olika länder, har gått igenom över 1800 vetenskapliga undersökningar. Långvarig exponering kan resultera i sjukdomar. Studier visar att risken för sömn- och koncentrationsproblem (ADHD), ångest, depressioner och cancer ökar vid kronisk exponering för mobilmaster.

SSM:s gränsvärde för microvågsstrålning är endast satt  för att skydda kroppen mot uppvärmning under 6 minuters exponering, inte för kontinuerlig strålning och uttryckligen inte mot cancereffekter eller några som helst andra hälsoeffekter.

 

 

Comments

3 Responses to “Den omdiskuterade mobilmasten i Tallkrogen”

 1. Michael Holm
  april 16th, 2014 @ 4:30 e m

  Mycket bra !

  Stå på er!

  Det är inte bara er detta gäller, när ni får igenom er vilja kommer detta att bli lite av ett prejudikat och bollen ( mot den sjuka ide’n att att belasta hela landet med mikrovågsstrålning ) kommer i rullning.

 2. Josef Boberg
  april 16th, 2014 @ 6:36 e m

  Den trådlösa tekniken-myntet har en förskräckande baksida – och då särskilt för barn och tonåringar – som jag ser det. Ingående i sak om vad jag grundar det på – kommer upp på skärmen ifall Du klickar på min URL.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 3. Barnfar
  april 16th, 2014 @ 9:25 e m

  Några dagar efter beskedet att masten stoppas återupptas fiberutbyggnaden i området. Så nu slipper vi mast och får fiber istället. Sammanträffande?

Leave a Reply

 • stockholm2_positiv
  Tallkrogen är Stockholms hetaste bostadsområde, främst beroende på närheten till city med bra kommunikationer, barnvänligt med grönområden mm. FamiljeBostäder är den största hyresvärden med omkring 800 lägenheter som byggdes i början av 50-talet. Tallkrogens hyresbestånd är främst trevåningshus som är omgivna mycket grönska och ligger nära en mängd strövområden.

  En stor del av bebyggelsen består av småhus, här finns ungefär 1000 st. Det finns ca 10 olika hustyper, alla är ritade av arkitekten Edvin Engström. 2014 påbörjades även bygget av studentbostäder i Tallk
  Stadsdelens centrum ligger kring Tallkrogsplan. Här finns bl a en ICA-affär, katt och hundbutik , pizzeria, kiosk vid tunnelbanan samt en italiensk restaurang.

 • Studentbostäder i Tallkrogen

  Byggen i Tallkrogen
 • Tallkrogen förr i tiden

  Gamla bilder
 • Nyheter